Aanvraagproces 📌

Bron: Uitvoeringsregeling GLB 2023, art. 5, 6, 10, 11
 
 
📌
Het aanvraagproces verandert per 2025 weer terug naar hoe het in 2022 en voorgaande jaren ging. Dat wil zeggen: je hoeft geen aparte (voor)aanmelding te doen. Je vraagt GLB-subsidie aan in de periode van 1 maart tot en met 15 mei 2025 via de gecombineerde opgave. Na 15 mei kun je geen nieuwe percelen of eco-activiteiten meer toevoegen. Wijzigingen in je bedrijfssituatie kun je doorgeven tot en met 15 oktober 2025. De laatst verstuurde gecombineerde opgave telt als je aanvraag.

Stappenplan aanmelden GLB-subsidies 2024

notion image
 

Definitieve aanvraag 2023

 

Stappenplan aanmelden GLB-subsidies 2023

Actieve landbouwer

Om mee te kunnen doen aan het GLB moet je een zogenaamde ‘actieve landbouwer’ zijn. Dat betekent dat je onder andere aan de volgende voorwaarden moet voldoen:
  • je moet uiterlijk op de peildatum van 15 mei staan ingeschreven in het handelsregister, onder de vermelding van de verkorte omschrijving van de landbouwactiviteit en de daarbij behorende code van de Standaard Bedrijfsindeling (SBI) beginnend met de cijfers 011, 012, 013, 014, 015, 016 of 1051, voor zover minimaal 50% van de melk die wordt verwerkt op het eigen melkveebedrijf geproduceerd wordt;
  • in principe moet de landbouwactiviteit een hoofdactiviteit zijn; dit is echter niet van toepassing als je door middel van een accountantsverklaring aan kunt tonen dat de landbouwactiviteit een nevenactiviteit is, waarmee een derde van het totale bedrag aan inkomsten in het meest recente belastingjaar wordt verdiend, dan wel een derde van een gemiddeld bedrag aan inkomsten over de drie meest recente belastingjaren.
Zie verder artikel 5 van de Uitvoeringsregeling GLB 2023.

Aanvraagproces in 2 stappen

Het aanvraagproces is opgeknipt in 2 stappen:
  1. een aanmelding (in de periode van 15 oktober t/m 30 november voorafgaand aan het aanvraagjaar) en
  1. een aanvraag (in de periode van 15 oktober t/m 30 november van het aanvraagjaar).
Gedurende het jaar ontvang je informatie van RVO over welke prestaties RVO wel en niet heeft geconstateerd en dat leidt vervolgens tot een ‘vooraf gecontroleerde’ definitieve aanvraag. Het komt er op neer dat je aan het eind van het jaar wordt uitbetaald voor de prestaties die je daadwerkelijk hebt uitgevoerd.
De aanmelding doe je via de gecombineerde opgave, waarmee je doorgeeft aan welke GLB-regelingen je mee wilt doen. Ook geef je onder andere je bouwplan door en de eco-activiteiten die je in het betreffende jaar denkt uit te gaan voeren.

Peildatum 15 mei

Ook in deze nieuwe GLB-periode geldt 15 mei als peildatum. Dit is het moment waarop je geen percelen en landschapselementen meer toe kunt voegen. Deze peildatum is leidend voor het bepalen van wie de beschikking heeft over een perceel of een landschapselement.

Vereisten aanmelding deelname

De aanmelding wordt in de periode van 15 oktober t/m 30 november, voorafgaand aan het aanvraagjaar digitaal gedaan, via een elektronisch formulier. De aanmelding bevat in ieder geval:
  1. een ondertekende aanmelding tot deelname aan één of meer van de in artikel 2, eerste en tweede lid, genoemde regelingen;
  1. een opgave van alle percelen en in voorkomend geval alle landschapselementen die je (naar verwachting) op de peildatum van 15 mei tot je beschikking hebt;
  1. een concept bouwplan dat betrekking heeft op het aanvraagjaar;
  1. de voorgenomen eco-activiteiten, bedoeld in de artikelen 18 tot en met 24, die betrekking hebben op het betreffende aanvraagjaar;
  1. het BTW-nummer van de landbouwer en, indien van toepassing, de naam van de moedermaatschappij of dochteronderneming met het daarbij behorende BTW-nummer.

Actueel houden gegevens

Gedurende het jaar moet je de aangeleverde gegevens actueel houden. Als zich een wijziging heeft voorgedaan, moet dat worden doorgegeven aan RVO. Het gaat dan bijvoorbeeld om wijzigingen met betrekking tot:
  1. de percelen en de landschapselementen die je tot je beschikking hebt/beheert;
  1. de gewassen die per perceel worden geteeld; en
  1. de uitvoering van eco-activiteiten
  1. hennepteelt: zoals het geteelde ras en de hoeveelheid gebruikt zaaizaad, uitgedrukt in kilogrammen per hectare.

Vereisten indienen definitieve aanvraag

Als je je hebt aangemeld voor deelname aan een of meer GLB-regelingen, dan moet je in de periode van 15 oktober tot en met 30 november van het aanvraagjaar zelf een definitieve aanvraag indienen. Deze aanvraag wordt digitaal gedaan, via een elektronisch formulier, en bevat in ieder geval:
  1. een opgave van alle percelen en alle eventuele landschapselementen die je ter beschikking hebt, met als peildatum 15 mei;
  1. een opgave van de zeldzame landbouwhuisdierrassen;
  1. indien van toepassing: een accountantsverklaring;
  1. indien van toepassing: een volledige invulling voor het aandeel niet-productief bouwland in het kader van GLMC8; en
  1. een opgave van de gerealiseerde eco-activiteiten.

Intekening

Net als voorheen teken je je percelen in via ‘Mijn Percelen’. Dat is de basis voor je aanmelding via de gecombineerde opgave. Als zich wijzigingen voordoen ten opzichte van de aanvraag, dan ben je verplicht dit te melden bij RVO, zoals hierboven al aangegeven.
Je aanmelding en de bijbehorende gegevens vormen de basis voor de controles die vanuit de EU zijn voorgeschreven: areaalmonitoring, het geïntegreerd beheers- en controlesysteem (GBCS) en de naleving van de conditionaliteiten [geldende wet- en regelgeving en GLMC’s].
Deze controles worden aangevuld met risicogerichte controles, die op basis van programmatisch handhaven [= handhaven op basis van risicoanalyses] en verantwoord vertrouwen worden uitgevoerd.

Zie ook

Deze RVO-site over aanmelden en aanvragen van GLB-subsidies in 2023
Deze RVO-site en onderstaande site over de gecombineerde opgave
 
Built with Potion.so