Simulatie- en rekentool eco-regeling (1)

 
 

Online simulatietool en Excel-versie

Er zijn momenteel 2 tools in omloop (naast diverse tools van commerciële aanbieders, zoals ComponentAgro):
  1. de officiële online simulatietool, zie deze site van RVO
  1. de onofficiële Excel-versie van de tool, zie intranet (deze versie is alleen voor collectieven beschikbaar en werkt alleen met Office365)
RVO is en blijft druk bezig met het doorontwikkelen/verbeteren van de officiële online simulatietool. Per 1 februari is een nieuwe versie gelanceerd, maar die is nog steeds niet helemaal af en werkt nog niet helemaal naar behoren.
De Excel-versie is ook door RVO ontwikkeld ten behoeve van de 2 uitgevoerde praktijktoetsen (zomer 2021 en zomer 2022), maar na de 2e praktijktoets heeft RVO de verdere doorontwikkeling van de Excel stopgezet om aan de online simulatietool te werken.
Op basis van een afspraak tussen RVO en BoerenNatuur is er onofficieel nog een tijdje doorgewerkt aan de Excel, maar sinds december is de Excel niet meer bijgewerkt. Het vergt nauwe afstemming met RVO om de Excel up to date te houden, aangezien er nog steeds gesleuteld wordt aan de eco-regeling, maar ook vanwege de complexiteit van de tool. RVO heeft daar momenteel geen capaciteit voor beschikbaar. Dat neemt niet weg dat wij daar een pleidooi voor blijven doen!

Verschillen tussen Excel en online simulatietool

Momenteel zijn dit de verschillen tussen de Excel-versie en de online tool (voor zover bekend):
  • in de online simulatietool kunnen méér gewassen opgegeven worden als niet-productief areaal in het kader van GLMC8. Door het vinkje ‘niet-productief bouwland’ aan te vinken in de online simulatietool geef je dan aan of het gewas productief is of niet;
  • in de Excel-versie ontbreken checks of landschapselementen grenzen aan eigen bouwland (deze mogen worden opgevoerd als niet-productief areaal in het kader van GLMC8) of grenzen aan andere landbouwgrond (deze laatste zijn subsidiabel, maar mogen niet opgevoerd worden als niet-productief areaal in het kader van GLMC8);
  • eco-activiteit ‘kruidenrijk grasland’ is nu stapelbaar met ‘biologische bestrijding’ (voor fruitteelt van belang), en eco-activiteit rustgewas en groene braak zijn niet meer stapelbaar > dit is in de Excel-versie nog niet aangepast;
  • in de Excel-versie ontbreken pootaardappelen nog als toegestaan gewas bij eco-activiteit ‘vroeg ras rooigewas 1 september’;
  • in de Excel kun je geen voorafgaande en/of volgteelt opgeven; daardoor ontbreekt bij eco-activiteit ‘groenbedekking’ en ‘onderzaai vanggewas’ een check op de toegestane gewascodes bij die eco-activiteiten.

Cumulatie ECO-ANLb in de tool

De simulatietool/rekentool is specifiek gemaakt voor de eco-regeling en er zit maar een zeer beperkte link met het ANLb in. Dat wil zeggen: de simulatie-/rekentool is niet in staat om de eventuele cumulatie met het ANLb (wat wel en niet gestapeld mag worden) inhoudelijk te beoordelen; dat moeten gebruikers zélf doen.
De enige link met het ANLb is de kolom ANLb en die kun je alleen maar op ‘ja’ of ‘nee’ zetten. De rekentool weet niet om welk ANLb-beheer het gaat, dus kan inhoudelijk niet beoordelen wat wel en niet mag/kan. In de rekentool kun je dus alleen maar aangeven of je - als het ANLb-beheer op een bepaald perceel inderdaad overlapt met de gekozen eco-activiteit - de vergoeding wilt ontvangen via de eco-regeling of het ANLb. In het laatste geval zet je de kolom op ‘ja’ en in alle andere gevallen op ‘nee’ (of dan laat je hem gewoon leeg).
Oftewel: de kolom 'ANLb' zet je alleen op ja als er ook echt sprake is van overlap tussen de betreffende eco-activiteit en het ANLb-beheer op datzelfde perceel/diezelfde percelen. Als er geen overlap is, dan moet je de kolom 'ANLb' niet op ja zetten.
Een voorbeeld: legselbeheer en eco-activiteit ‘langjarig grasland’ zijn 2 totaal verschillende activiteiten en die mogen dus op hetzelfde perceel tegelijkertijd uitgevoerd worden zonder dat dat consequenties heeft voor de eco-premie en de ANLb-vergoeding. Als je dus via het ANLb legselbeheer uitvoert, moet je bij de eco-activiteit ‘langjarig grasland’ de kolom ‘ANLb’ in de tool niet op ‘ja’ zetten.
Jullie moeten dus zélf beoordelen of het betreffende ANLb-beheer wel of niet overlapt met de betreffende eco-activiteit. Zie verder de toelichting onder het kopje ‘cumulatie/stapeling’, waar ook een link naar de cumulatietabel ECO-ANLb van RVO te vinden is. Let op: want binnenkort komt er nog een aangepaste versie van die tabel beschikbaar.

Geen aparte codes meer voor randen

In de laatste versies van de tools worden er voor randen geen aparte gewascodes meer gebruikt; in plaats daarvan geef je gewoon de gewascode op van het gewas dat op de betreffende rand staat conform de gewascodelijst van de eco-regeling. In de meeste gevallen is dat een gewascode die valt onder de toegestane codes voor eco-activiteiten ‘kruidenrijk grasland’, ‘bufferstrook met kruiden’ of – in het geval van akkerranden – ‘groene braak’.

Gewascodes eco-regeling

Zie deze bijlage bij de Uitvoeringsregeling GLB 2023.
 
 
Built with Potion.so