Bron: RVO; wijzigingsnotitie GLB-NSP
Antwoorden RVO m.b.t. controles eco-activiteiten 📌ControleregimePrincipesWijze van verantwoordingProgrammatisch handhavenVerantwoord vertrouwenMonitoring via Areaal Monitoring Systeem 📌Melden van overmacht 📌Controles ANLb in 2023SanctiesMonitoring
Antwoorden RVO m.b.t. controles eco-activiteiten 📌
Controleregime
In Nederland is het bij het opstellen van subsidies verplicht om gebruik te maken van het Raamwerk voor Uitvoering van Subsidies (RUS) en het Uniform Subsidiekader (USK). Het RUS/USK is een effectieve strategie om de NSP interventies uit te voeren en doelen te halen. Het helpt om processen te stroomlijnen en beleidsmatige keuzes te maken of een interventie wel of niet efficiënt uitvoerbaar en controleerbaar is. Het RUS/USK ondersteunt tevens het maken van een keuze voor welk handhavings- en controleregime van toepassing is.
Het doel van het handhavings- en controleregime dat voor het nieuwe gemeenschappelijk landbouwbeleid van toepassing is, is om rechtmatigheid te borgen en om de nationale en EC doelen te halen. Nederland richt de processen zo in om prestaties te halen, naleving te stimuleren en om onrechtmatigheden te voorkomen. Daarnaast wordt gestreefd naar efficiency en minder uitvoeringskosten. Programmatisch handhaven maakt daar onderdeel van uit.
Principes
De volgende principes staan centraal:
- meer sturen op het behalen van de doelen;
- menselijke maat;
- digitale controles waar mogelijk en datagedreven controles en gecombineerde programmatische handhaving van interventies waar mogelijk;
- sancties zijn proportioneel (in verhouding van aangevraagd subsidiebedrag), maar wel afschrikwekkend indien het verantwoord vertrouwen wordt geschaad.
Wijze van verantwoording
- eco-regeling: op basis van subsidiebedrag en risico, wordt bij de ecoregeling primair gekozen voor RUS/USK niveau 2: Prestatie verantwoorden. Bij subsidievaststelling wordt alleen vastgesteld of de prestatie geleverd is;
- ANLb: in het kader van het ANLb wordt gewerkt met standaardbedragen voor de uitgevoerde activiteiten (cf. koppeltabel ANLb), waardoor er geen financiële verantwoording van de kosten is. Daarnaast kan het ANLb redelijk gestandaardiseerd worden uitgevoerd. De activiteiten die op perceelsniveau worden uitgevoerd, zijn niet uniek. De activiteiten voldoen wel of niet aan de voorwaarden en worden wel of niet op de juiste plek uitgevoerd.
Programmatisch handhaven
Er wordt deze GLB-periode verder ingezet op programmatisch handhaven, waarbij wordt onderzocht of er meer gebruik kan worden gemaakt van de schouw: de interne controle van de gecertificeerde agrarische collectieven.
Programmatisch handhaven houdt in feite in dat op basis van een aantal stappen bepaald wordt waar prioriteit aan moet worden gegeven qua handhaving. Om dat vast te kunnen stellen, worden o.a. de volgende analyses uitgevoerd:
- een risicoanalyse: welke risico's doen zich voor, wat is de potentiële negatieve impact, en wat zijn de risico's waarbij de kans dat ze zich voordoen én de potentiële impact groot is?
- een doelgroepenanalyse: bij welke doelgroepen is de kans dat een bepaald risico zich voordoet het grootst (bijvoorbeeld op basis van gegevens uit het verleden, zoals eerdere overtredingen)?
Verantwoord vertrouwen
Bij de uitvoering van het beleid, zoals het verlenen van subsidies, gaat RVO uit van de verstrekte gegevens en de eigen verantwoordelijkheid van aanvragers. Hierdoor kunnen subsidies sneller worden verstrekt. Dat houdt in dat RVO:
- aanvragers minder vaak vraagt om bewijsstukken of om een nadere onderbouwing van onderdelen in de subsidieaanvraag;
- minder gedetailleerde eisen stelt aan de projectadministratie;
- gerichter zoekt naar mogelijk misbruik van subsidiegeld (programmatisch handhaven).
Daar staat tegenover dat RVO een 'zero tolerance-beleid' voert t.a.v. misbruik.
Zie ook deze RVO-pagina.
Monitoring via Areaal Monitoring Systeem 📌
Melden van overmacht 📌
Controles ANLb in 2023
Uitgangspunt is dat in het veld het juiste beheer wordt uitgevoerd. De meldingen die binnenkomen kunnen dus ook gecontroleerd worden. Dat is de opdracht die de NVWA heeft: controleren of in het veld gebeurt wat het collectief zegt. De NVWA noteert de feiten op basis van de opgave van de collectieven. RVO beslist vervolgens wat het effect hiervan is en houdt rekening met de afspraken die er dit jaar gelden qua coulance.